Allt om flyttlådor och flyttkartongar

Oavsett om du håller på att flytta till en ny stad eller bara inom samma stad så är flytta och packa en riktigt tung uppgift. De största sakerna som behövs göras är att hitta de rätta flyttlådorna, hyra en bra flyttbil samt att packa försiktigt så att dina ömtåliga ägodelar hålls i säkerhet medan de flyttas. Att packa är inte roligt men en viktig del i din flytt och flyttlådor av bra kvalitet är viktigt.

Välja rätt flyttlådor

Professionella flyttlådor är gjorda av en slitstark kartong med wellpappsmönster i olika storlekar för att göra det enklare och säkrare att flytta.

Lådtyper

Superstarka flyttlådor med skyddande bubbelplast eller cellulosa skyddar dina ömtåliga föremål såsom glas och köksgeråd bäst. Om du är på jakt efter de bästa lådorna, så är de professionella flyttlådorna ditt bästa val. För icke ömtåliga föremål, saker som elektronik, teve, kläder etc. så är en kartong med bara ett lager wellpapp bäst att packa i. Medan ömtåliga föremål bäst packas i de med dubbla lager wellpapp, eller i de med bubbelplast. En extra utfyllnad av frigolit håller också glas, köksgeråd och konstföremål i säkerhet.

Lådstyrka

Oftast så testas flyttlådornas styrka och hållbarhet av ett test som är känt som ”Edge Crush” testet, ECT, och resultatet av det trycks på en sida av lådan som du kan läsa och bestämma dig att köpa därefter. Professionella flyttlådor är oftast testade och klarar minst 90kg eller har ECT summan 32. Men det finns också billigare varianter för en vanlig flytt. Du kan också använda vanliga stora kartonger eller arkiveringskartonger för föremål som inte lätt går sönder eller om du bara flyttar en liten bit. Men, en längre flytt kan kräva professionella flyttlådor som är testade för dess styrka så att de inte öppnas av en olyckshändelse eller att något går sönder.

Lådstorlek

Flyttlådor finns i en bred variation av form och storlekar. Du kan välja ut de lådor du behöver efter ditt behov. Dessa är storlekarna på professionella flyttlådorna:

–      Liten – bäst till att packa CD-skivor, böcker och andra tunga föremål.

–      Mellanstor – 45*35*30 cm. Dessa är bäst till att packa köksgeråd.

–      Stor – 50*50*38 cm. Dessa kan användas till att packa textiler och stora föremål.

–      Extra stor – 58*58*40 cm. Packar teveapparater, leksaker, höga lampor och andra stora föremål.

–      Lådor med insatser – 45*45*50 cm. Används till att packa föremål från köket, dessa lådor med mycket packmaterial håller ömtåliga föremål i säkerhet.

–      Garderobslådor – 60*60*100 cm har dubbla lager wellpapp och är extra breda med en stång för att hålla dina kläder skrynkelfria.

–      Lådor för ramar – 104*15*66 cm. Dessa är starka nog för att frakta och packa stora tavlor, ömtåliga speglar och andra tunna platta föremål.

–      Arkiveringslådor – 40*32*25 cm. Passar bra till att packa ner kontorsmaterial.

För en säker transport är det bäst att använda de lådor som är designade för manuell hantering. Välj sedan den storlek som passar bäst till det som ska packas. Och, om du packar själv, se till att alla lådor har en bra vikt så det är säkert att lyfta för den som kommer att göra det.

Det bästa med flyttlådor är att de är återanvändbara och miljövänliga. Och eftersom de är gjorda av kartong så slipper du oroa dig för att öka på skräpberget efter flytten. Om du är på jakt efter att köpa starka flyttlådor så kan du leta på gula sidorna eller liknande. Men att leta på nätet kan hjälpa dig bättre, då det finns många företag listade där som säljer flyttmaterial och som kan spara dig mycket pengar.

Flyttips:

När du flyttar föremål från hushållet och möbler långt, se alltid till att du har koll på försäkringsvillkoren. Ibland måste dina saker packas av professionella flyttare för att de ska täckas av försäkringen.
Detta är mest vanligt gällande flyttar till andra kontinenter, då packningsstandarden måste vara den samma som fraktstandarden för att inkluderas i försäkringen.

Kom även ihåg att du kan få hjälp med din flyttstädning i Kungsbacka från en duktig städfirma till ett bra pris.